Draai ’t om!

Kunst- en cultuurfestival ‘Draai ’t om!’ toont aan dat creativiteit belangrijk is voor jong en oud. ‘Door te creëren leer je te denken in oplossingen en alles in een ander perspectief te zien’, vertelt Ineke Wolhagen, leerkracht groep 1/2 op basisschool De Vijfster (Capelle aan den IJssel).   

Ineke is een van de deelnemers van Broedplaats 010, gericht op innovatie in het onderwijs. Samen met andere ‘broeders’ organiseerde ze, in samenwerking met Het Nieuwe Instituut, voor het eerst ‘Draai ’t om!’, wat plaatsvond van 26 februari tot en met 15 maart.  

‘Vraag een kleuter om een tekening te maken en het kind begint meteen. Vraag het aan een leerling uit groep 8 en je krijgt vaak de opmerking ‘ik kan niet tekenen!’. ‘Wat is er gebeurd?’, denk ik dan. Dat verklaart de naam van het festival, draai het om. Begin bij het talent dat er al bij iedereen is. We gaan vaak uit van leerdoelen, niet van talenten. Maar je bent al iemand als mens. Het is belangrijk om naar talent te kijken.’ 

Op de expositie waren prachtige inzendingen van iedereen die betrokken is bij school, zoals leerlingen, leerkrachten en onderwijsondersteunend personeel.  

Leerling Elyse (groep 8, De Vijfster): ‘Ik vind tekenen heel leuk want daar kan ik mijn fantasie in kwijt. Het is ook fijn om iets met je handen te doen. Ik kan ook zelf bepalen hoe ik het wil hebben. Uit ons gezin ben ik de eerste die iets met tekenen had. Voor de expositie heb ik twee tekeningen gemaakt. Op de ene staat een huis. Die heb ik met potlood getekend. Op de andere staat Rapunzel. Hiervoor gebruikte ik waterverf en potlood voor de details.’  

‘Draai ’t om!’ is goed ontvangen. Inmiddels is de subsidie aangevraagd voor een tweede editie van het festival. 
Media
  • Elyse
  • Het huis van Elyse
  • Rapunzel door Elyse
  • Prachtige inzendingen op de expositie
Ontwerp | HFCM onderwijs Realisatie | web2work